Dyrene på gården

11873520_1007071759345392_2902032752911933633_nI Sør-Amerika var alpakkahold en viktig del av Inkaindianernes liv og virke før Spanjolene erobret området og husdyr som sau, storfe og geiter overtok. Spanjolene så på alpakkaene som unyttige dyr og utryddet 90% av populasjonen. Inkaindianerne klarte å redde de resterende dyrene og tok dem med seg til fjellene med skrinne beiteforhold og tøft klima. Dette førte til at dyrene utviklet seg til å bli veldig hardføre og nøysomme. Arten fikk en tilbakegang på hele 50% i årene 1967 til 1992. Dette skyldes all uroen i området pga narkotikatrafikk, terrorisme og vold. Dyr blir også drept når mennesker kriger. Arten måtte beskyttes og det var lenge ulovlig å eksportere dyrene. Dette forbudet ble opphevet på 1980 tallet. Etter dette har alpakkaholdet økt de siste årene og det er en spredning av arten til Australia, New Zealand, USA, Canada, England og resten av Europa.

Alpakkaene er av kamelslekt og ble og blir brukt som pakkdyr og produksjon av fiber. Etter en tid har en under husdyrhold og mer kontakt med menneske, oppdaget at de kan være gode selskapsdyr. Alpakka er veldig gode beitedyr og spiser det meste på beite, og fordi de har de puter under føttene er de skånsomme mot beitene.

De første alpakkadyrene ble innført til landet i 2004. Alpakka er først og fremst et utrolig fascinerende, vakkert, nysgjerrig, fredelig og sosialt dyr som produserer en av verdens fineste og mest luksuriøse, naturlige fibre.De får ett avkom og går drektige ca. 11,5 mnd. Criaene ammer moren 6-9 mnd. og en skiller hingsteavkom fra moren ved 6-8 mnd. alder. En voksen alpakka veier ca. 60-70 kg. Og har en mankehøyde på ca. 80 cm. De har et søtt utseende med store sorte øyne og myk pels. Alle dyra har navn, personlighet og det er lett å kjenne de igjen fra hverandre.

IMG_1806Alpakkaene er lettstelte og nøysomme dyr. De er lite syke og går ute hele året, men trenger ly for vær og vind som de selv kan velge å benytte seg av. De tåler mindre varme enn kulde og liker seg dårlig i varme over 26 varmegrader. De liker snø og kulde og sover gjerne ute i snøen, men går inn om det regner.

Alpakkaene er produksjonsdyr og derfor følger det med endel krav til hold og kunnskap. De er sosiale, men ikke veldig kosete, de vil gjerne respekteres for sin intimsone og liker i utgangspunktet ikke å bli klappet på. De er naturlig nysgjerrige og har de ikke hatt mye dårlige erfaringer, er de ikke redde for nye ting. Står du stille med hendene i lomma, vil du oppleve at de kommer til deg og snuser nysgjerrig på deg med sin myke snute.

De er behagelige og hyggelige å være sammen med, og hvis du ønsker å søke fred og ro, så er det veldig behagelig å bare sitte midt i flokken og høre på deres svake hummelyder. Vi valgte å satse på alpakka, da de er så lettstelte og er ypperlige å ha på et småbruk og i en hverdag der en har en jobb utenom. Men fra våren 2019 valgte jeg (Britt) å bli heltids alpakkabonde og staser på å utvikle gården og de produktene vi lager og tilbyr.

Vi har for tiden en flokk bestående av mange gode drektige hopper og deres cria. I tillegg har vi gode hingster tilgjengelige. Hvert år fødes nye nydelig små criaer og vi ser alltid fram til sommeren med spenning. Vi tilbyr salg av alpakkaer i forskjellig kvalitet og pris i tillegg til at vi selger parringer med våre flotte hingster.

Alle som kjøper dyr hos oss, får god opplæring og oppfølging i dyrehold.

Er du nysgjerrig på alpakkahold og ønsker å vite mer om dyra, er du hjertelig velkommen til en uforpliktende prat.

 

Pin It on Pinterest

Share This