Hvorfor holde alpakka?

Hvorfor begynte dere med alpakka? Og er det penger å tjene på dette? Er noen av spørsmålene vi får når vi møter nye mennesker.

For oss handler det mye om en fasinasjon av å tilbringe tid sammen med disse nydelige og stillfarne dyrene. De gir en ro og form for mindfullness som må oppleves. Og for oss er det blitt en livsstil. De er helt supre for oss med et småbruk og som i utgangspunktet ikke ønsket å holde dyr som vi må sende til slakt. Vi må uansett ha jobber utenom gården og da klarer alpakkaene seg veldig fint uten tilsyn hele tiden.

Alpakka er en forholdsvis ny næring i Norge. De første dyrene ble importert i 2004 og antall dyr og alpakkaeiere i Norge er stadig økende. Vi regner nå i 2017, at det finnes ca 2000 dyr i Norge. Det er opprettet et nytt register for alle alpakkadyr i Norge hvor oppdrettere og eiere kan registrere sine dyr. Vi anbefaler derfor at du etterspør om dyret er registrert i NAR om du skal kjøpe dyr.

De er kameldyr som stammer opprinnelig fra Peru og Chile og har vært hold som husdyr i over 6000 år. De holdes primært for sin fine og myke fiber, men kjøttproduksjon er et biprodukt.

De lever i ca 20-25 år og leverer ca 2-5 kg. Fiber pr. År. De er hardføre og nøysomme. Lite syke og går ute hele året. De trenger et lite hus/skur for å finne ly mot det verste været, og skygge for solen, men liker seg gjerne ute under stjernehimmelen en vinternatt.

Hoppene får ett avkom pr. År og går drektige i 11,5 måneder. Hingster som ikke skal brukes i avl, kastreres når de er ca. 2 år gamle og kalles for fibergutter. De gir herlig og god fiber i mange år.

Vi ønsker å utvikle en bærekraftig næring og er ennå i startgropen. Det er flere måter å holde alpakka på.

Noen, som oss, satser først og fremst på avl og salg av livdyr. Samtidig som vi selger fiber og produkter fra vår fiber. Mange velger å ha egen gårdsbutikk med forskjellige produkter laget av alpakka.

De fleste velger å sende fiberen til leiespinning, eller spinner den selv og selger den til kunder i lokalmiljøet. Det finnes ennå ikke et mottak for fiberen, men dette jobbes det med.

Ellers er alpakka veldig gode beitedyr. De spiser det meste og de beiter på en veldig skånsom måte. I tillegg har de puter under føttene som gjør at de sliter minimalt på beitene.

Alpakka kan brukes som terapidyr og i ”Inn på tunet” –tiltak, turisme, eller som et koselig innslag på en besøksgård. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Alpakka er stillfarne dyr som liker seg best i sin egen flokk. De er veldig nysgjerrige og kommer gjerne og hilser på deg og er du heldig så får du et lite alpakkakyss på nesen. Men de er ikke så glad i å bli klappet på. De vil gjerne ha respekt for sin intimsone og det er det viktig for oss å respektere.

Vi grimtrener dyra våre, slik at det er fult mulig å gå en tur sammen, men da helst sammen med en annen alpakkakompis.

En gang i året tar vi med oss de beste dyra våre på alpakkautstilling. Her møter vi mange av landets beste oppdrettere og dyrene blir bedømt av erfarne dommere fra utlandet. På den måten får vi vite om vi er på rett vei i vår avl og får fram de beste dyrene.

Så var det dette med pengene da. Vi blir kanskje ikke så rike på dette når det gjelder kroner og øre, men vi blir rike på erfaringer og opplevelser sammen med disse dyrene og alle menneskemøtene dette gir oss. Og god livskvalitet kan ikke alltid måles i penger.

Vi ønsker en bærekraftig næring for framtiden og mange bønder som satser på alpakka er innovative og kreative, så dette lover godt for framtiden. Velkommen til å være med på denne spennende reisen.

Pin It on Pinterest

Share This